top of page

Porin u Kutini?

Updated: Apr 21, 2022


Danas je prekrasan dan, suncem obasjan i budi se život. Dok neki sniju san snom pravednika, neki vrijedno rade, a ja, pomalo nervozno, čekam da vrijeme prođe. Ići ću još oprati auto, očistiti, natočiti goriva i spremno čekati 14h…da krenemo put Osijeka.


Prijatelj mi je poklonio veliku čast da s njim podijelim radosne trenutke. Za mene je radostan trenutak kada vidim sjaj i suzu radosnicu u oku prijatelja a to bi se moglo i trebalo dogoditi večeras u Osijeku na dodjeli Porina.

Zamislite!!!

Ako je u meni toliko veliko i jako uzbuđenje jer iskreno vjerujem da je Dalibor zaslužio osvojiti ovu prestižnu nagradu za najbolji album duhovne glazbe u prošloj godini, a skoro da i nemam direktan udio u tome, možda da probate zamisliti kako se osjeća čovjek koji je mjesecima pa čak i godinama stvarao ovo djelo, ovaj kantautorski album, sjedio u svom podrumu (kako on voli reći) i svoja najdublja promišljanja i previranja pretvorio u jedan poseban album.

Osluškivao je, pisao, pjevao, promišljao, osluškivao, svirao, promišljao, snimao, opet osluškivao na stotine kanala, promišljao, birao najbolje, brusio, glancao, polirao taj dijamant…

I tako mjesecima i godinama.

Naša ljudska narav govori nam da kada čovjek predano i posvećeno nešto radi mjesecima - da s pravom očekuje biti prepoznat i nagrađen od onih koji sebe nazivaju stručnjacima. Kroz povijest se provlači i druga činjenica a ona kaže da mnogi veliki umjetnici nisu bili prepoznati u svom vremenu jer su živjeli i radili djela koja su van vremena u kojem su živjeli i stvarali. Ta misao me dovodi do sljedećeg zaključka:

- ako Dalibor večeras ne dobije zasluženu nagradu - znači da su taj album i sam Dalibor i njegovo stanje duha van vremena u kojem živimo, a što ne umanjuje potencijal vrijednog albuma i umjetnika da bude kad tad prepoznat kao svojevrsno remek dijelo.

- ako je ipak večeras dobije - to mi govori da je upravo i sada ovo vrijeme u kojem je prepoznat, a onda samim time moramo postati svjesni što nam umjetnik govori kroz pjesmu. Ja vjerujem da je ovo pravo vrijeme da se okrenemo Bogu kao Dalibor, da osjetimo zašto smo stvoreni i da sve ima smisla jedino u Bogu.

Zaključno sa prethodnom rečenicom - potpuno je svejedno da li će dobiti nagradu ili ne!! Kako god da bude, Dalibor je napravio djelo potaknuto Božjim prstom i to je jedino važno. Osjetio je blizinu i veličinu Stvoritelja a samim time njegova mogućnost djelovanja uz pomoć Gospodnju - je neograničena!!


Ipak, mi, ljudi, stvoreni smo i da se radujemo, pa tako i ovoj, od ljudi kreiranoj nagradi..

Stoga, kako god da bude - ja, tvoj prijatelj, u tebi Dalibore, vidim Božje djelovanje i želim ti da te odvede do onih vrhunaca do kojih te može dovesti samo i jedino Bog!

40 views0 comments

Recent Posts

See All

Iskustvo

Nit po nit, satkane su svečane haljine od laži Da okitim se perjem kojeg nemam, Da golu taštinu nahranim sa pažnjom, prigrlim onog koji mi je mraži No jači mi je bit od te silne draži. Korak po korak,

Comments


bottom of page